Czy tequila to dobry drink? Jak go pić?

Czy tequila to dobry drink? Jak go pić?

Czy tequila to dobry drink? Jak go pić?

Brak komentarzy

Wiemy że jest teraz czas na ciepłe rozgrzewające drinki czy też czerwone wino lub grzane piwo, ale mamy do zaprezentowania dla Was szczególnie wysokiej jakości trunek z regionu Jalsico, specyficzny rodzaj mescalu a jak wszyscy wiemy- jest to wysokoprocentowy alkohol otrzymywany z błekitnej agawy. I teraz już daliśmy największą podpowiedz.

Tequila to specyficzny rodzaj mescalu (mescal to wysokoprocentowy alkohol otrzymywany z agaw). Powstaje przez destylację sfermentowanego soku agawowego. Wszystkie tequile to mescale, ale jedynie mescale wytwarzane z błękitnej agawy i tylko w rejonie Jalisco można nazywać „tequila”. Choć tequila jest tylko jedna, każdy wytwórca ma swoje małe sekrety, dzięki którym jego trunek jest absolutnie niepowtarzalny w smaku, aromacie i barwie. Oblicza się, iż istnieje ok. 600 rodzajów tequili, istniejących pod blisko 2000 nazw.

Błękitna Agawa . Ma specjalne oznaczenie na butelce: „Tequila 100% de Agave”Barman Team chce wam zaprezentować kilka kategorii trunku z Jalisco, którą treśc warto zapamiętać.

Złota (oro) – młoda i dojrzewająca tequila. Bywa często fałszowana karmelem, fruktozą, aromatami i gliceryną, by sprawiała wrażenie dużo starszej.

Biała (blanco) – to nie poddany procesom starzenia, przedestylowany, wysokoprocentowy alkohol.

Pełna (reposado) – tequila, która jest starsza niż 2 miesiące, ale młodsza niż rok. Wiekowa albo dojrzała (añejo) – to trunek starszy niż rok, ale młodszy niż 3 lata.

Ekstra dojrzała (ekstra añejo) – najwyższej jakości tequila o doskonale zharmonizowanym bukiecie, która przez minimum 3 lata dojrzewała  w beczce.

Im młodsza tequila, tym jaśniejsza. Z biegiem czasu trunek ciemnieje, przybierając złocisto – bursztynową barwę. Kiperzy używają często określenia, że tequila jest tym wśród mescali, czym Cognac wśród koniaków. Podaje się ją samą – wypijaną według starego schematu z solą i limonką, albo miesza z innymi alkoholami, czy sokiem owocowym – to wersja sangrita- bardzo popularna w Meksyku. Tam też podaje się ją w wersji „konkretnej” z sokiem pomidorowym i z dodatkiem chili. Niemcy popijają ją z gingerem (imbirowym napojem) albo z lemoniadą. Australijczycy preferują zamiast limonki sok z ananasów. W polsce piją z cytryną , limonką , pomarańczem. Barman Team poleca ze świeżym ananasem czy melonem :).

Kilka propozycji od Barman Team , na miły wieczór z Tequilą .

Margarita : Tequila reposado lub anejo, sok z limonki, syrop z agawy. Podawać w martini , lub w whisky glass na kościach lodu , wedle uznania i możliwości.

Tequila Sunrise : Tequila Blanco, sok z pomarańczy, syrop z granatów.

Basil Scramble : Tequila, syrop cukrowy, świeży sok jabłkowy, 4 listki Bazyli.

Spice Mexicano : Tequila reposado, likier kawowy, tabasco . Podawany w kieliszku warstwowo.

Volcano Jalisco : Tequila z wyciągiem z liści limonkowca twórczośc domowa , papryczka chilli, świeża wanilia, mus z marakui i brzoskwini.

Mamy nadzieję, że udało nam się Was przekonać do Tequili :)

Tags:

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany, aby skomentować.

Sprawdź opinię o nas:

Zostań naszym fanem na facebooku

Chciałbyś otrzymać naszą pełną ofertę

Zadzwoń lub napisz do nas maila.
tel. +48 792 102 203 | krzysztof@barmanteam.pl

Back to Top